HOME - Tilbage til START - Tryk her!

Home    weblog    Andre datoerDagen i dag! - Hvad skete der?  

Dags dato:   19. juli   ... et historisk flashback!

Endnu en bemærkelsesværdig dag ! ?     ...  hvad er der egentlig tidligere sket denne dag?


   Begivenheder:

 • 1903 - Den 32-årige franskmand Maurice Garin vinder den allerførste udgave af cykelløbet Tour de France. Løbet var på ca. 2.400 km og fordelt på blot 6 etaper.
 • 1930 - Ved det første fodbold VM i Uruguay, dømmer Ulrico Saucedo det første straffespark i en VM-slutrunde i kampen mellem Argentina og Mexico - straffesparket blev brændt. Argentina vandt kampen 6-3.
 • 1943 - For første gang bomber allierede fly Italiens hovedstad Rom.
 • 1952 - De 15. olympiske sommerleg åbner i Helsinki i Finland åbner, med 69 deltagende lande. OL's største navn det år blev Emil Zátopek fra Tjekkoslovakiet, der vandt guld i 5.000, 10.000 og maratonløb. Danmark vandt guld i finnjolle ved Paul Elvstrøm og i 1.000 meter toer-kano. Der var dansk sølv til Lis Hartel i skoleridning og dansk bronze i toer med styrmand, fægtning og weltervægtsboksning.
 • 1969 - Edward "Ted" Kennedy (bror til John F. Kennedy) havner i en sø, da han kører galt med en bil, og den kvindelige passager i bilen drukner. Ted Kennedy blev idømt en betinget straf, og hans politiske karriere led et alvorligt knæk. Ulykken betød, at han måtte trække sig som kandidat til Demokraternes leder.
 • 1969 - Englænderen John Fairfax kommer velbeholden til Fort Lauderdale i Florida, USA, efter som den første nogensinde at have foretaget en rotur solo over Atlanterhavet i øst-vestlig retning. Han var startet fra Las Palmas på De kanariske Øer den 20. januar samme år og havde dermed været 180 døgn om turen. Senere på måneden ankom ireren Tom McLean til Black Sod Bay i Irland efter som den første at roet solo i vest-østlig retning fra Newfoundland i Canada. Han var knap 71 døgn om turen.
 • 1969 - Belgieren Eddy Merckx vinder Tour de France.
 • 1976 - Ved OL i Montreal i Canada vinder det danske 100 km hold i cykling bronze. Holdet bestod af Verner Blaudzun, Jørgen Emil Hansen, Jørn Lund og Gert Frank.
 • 1985 - Omkring 320 omkommer, da en dæmning og et dige bryder sammen nord for den lille italienske by Stava, og en flodbølge af vand, ler og mudder rammer byen, der nærmest bliver skyllet væk.
 • 1989 - 110 af 296 passagerer på en amerikansk DC-10'er omkommer, da flyet styrter i nærheden af Sioux City i Iowa, USA. 40 minutter tidligere var den bageste motor eksploderet og de tre hydrauliske systemer i halepartiet ødelagt. Uden dem kunne flyet ikke manøvrere, men ved fænomenal flyvning af piloten lykkedes det at komme frem til lufthavnen i Sioux City. Kort før landingsbanen tippede flyet imidlertid over og brækkede i flere dele.
 • 1992 - Den italienske mafia-anklager Paolo Borsellino og fem af hans livvagter bliver dræbt ved et bombeattentat i Palermo på Sicilien. To måneder tidligere var den førende mafiabekæmper i Italien, dommer Giovanni Falcone, blevet myrdet ved et lignende attentat.
 • 2006 - Michael Rasmussen (kyllingen fra Tølløse) vandt efter et aldeles enestående soloridt kongeetapen i Tour de France over Tourens højeste tinder og erobrede samtidig den prikkede bjergtrøje.

Dagen, Solen og Månen

Dagens navn: "Justa" - og det er dag 200 i året efter den gregorianske kalender (dag 201 i skudår). Der er 165 dage tilbage af året.

Dagen er opkaldt efter Justa, ...


Dagens længde samt Sol og Måne (2009):

I dag står Solen op kl. 04:55 og går ned kl. 21:40.
Månen står op kl. 01:03 og går ned kl. 19:58.
Dagens længde er idag 16 timer 45 minutter.
Dagen er aftaget med 0 timer 47 minutter.
(Tidspunkterne er beregnet for Roskilde, evt. fra bænken nord for Domkirken lidt ned ad bakken til højre med udsigt over Roskilde Fjord, Havnen og Vikingeskibsmuseet)

   Født:

 • 1947 - Brian May, guitarist - Queen.

   Dødsfald:

 • 1999 - John F. Kennedy Jr. (søn af tidligere præsident i USA John F. Kennedy) omkommer ved en flyulykke - 38 år.

Vejret i Roskilde lige i øjeblikket:
Click for Roskilde, Denmark Forecast

Kilde: Wikipedia, engelund.dk og andre eksperter.

Creative Commons Attribution 2.5 License!
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons Attrib. 2.5 License
© Mogens Engelund, 1999-2009

...tryk på teksten herunder for at sende e-mail til mig!
Hvis du vil sende mig en e-mail, så tryk her!

Opdateret d. 13.2.2009