HOME - Tilbage til START - Tryk her!
Læs også min WEBLOG "Info-BLOG'en" med nyheder
Tilbage til "Artikeloversigt"


   



Links:

NYHEDER fra Nepal:
Google News: Nepal
Newslook
Kantipur online
NepalNews.com
The Himalayan Times
Kathmandu Post
The Rising Nepal
People's Review
Nepali Times
Spotlight
The Telegraph
New Business Age

Weblogs
United We Blog
Blogdai
Line i Nepal

Officielle sider:
Nepals regering og myndigheder
Nepals Kongehus
Royal Nepal Army
RSS, National News Agency
SAARC

Udvikling, politik & menneskerettigheder
UML
Nepali Congress
NCP (maoist)
Nepal Human Development Report 2004
ICIMOD
NGO Federation
INSEC (Informal Sector Service Centre)
Amnesty International Nepal
National Human Rights Commission, Nepal
Nepal Democracy.org
World Bank, Nepal
Nepal Millennium Development Goals, 2005
UNDP Nepal
MS Nepal
MS, Danmark om Nepal
Nepal-ikrise - Netværk

Nepal info
Nepal Homepage
Yellow Pages

Research-sites
Nepal Research
Tribhuvan University Central Library

Kultur og Samfund Dansk-Nepalesisk Selskab

Rejser til Nepal
Kipling Travel
Visumansøgning



 

Nepal - nyheder og politik: demokrati, konge og maoister!

Hvordan finder man de seneste nyheder om Nepal?

Mogens Engelund, 27. oktober 2005

Med ganske kort varsel blev jeg i aftes - tvunget af omstændigheder og en oplægsholders sygdom - opfordret til at give en kort opsummering af den politiske udvikling i Nepal samt af de tendenser, der afspejler sig af af aktuelle udvikling.
  I denne artikel beskriver jeg denne opsummering af den aktuelle udvikling i Nepal, som jeg foretog onsdag, den 26. oktober. Jeg beskriver den metode jeg anvendte, og jeg har forsynet artikler med henvisninger til de kilder jeg anvendte.

Kort sagt:
    Hvor er Nepal på vej hen?
      ... og hvilke tendenser afspejler sig lige nu?


Kong Gyanendra da han udråbte undtagelsestilstand og indskrænkede ytringsfriheden 1. februar i år
Det har ofte været mit lod at foretage hurtige vurderinger af den politiske udvikling i Nepal, og det er altid en spændende proces, at gennemgå de kilder, jeg har adgang til, og som der er tid til og mulighed for - med de prioriteringer, som den yderst begrænsede tid tvinger mig til at foretage.

Store dele af Nepals historie ligger arkiveret på min rygrad, men historien ændrer sig konstant og jeg opdaterer og supplerer min viden på baggrund af en lind strøm af daglige mails, der dumper ned i min mailbox samt fra de mere generelle nyhedskanaler som eksempelvis NepalNews.com m.m. Jeg har ikke tid til at læse alle disse informationer dagligt, men hver gang, der er en anledning, kaster jeg mig over materialet, og foretager en hurtig gennemlæsning og systematisering af de hændelser, der er sket i Nepal siden sidst med henblik på at analysere og vurdere situationen.

Jeg vil i denne artikel gennemgå de forberedelser, jeg nåede at foretage i går, hvor jeg havde omkring 1½-2 timer til rådighed, samt godt en halv times tid i offentlige transportmidler fra min bolig til det sted, hvor mødet blev afholdt.

Denne forberedelsesproces består af en meget hurtig opsummering af nyheder, viden, artikler, bearbejdet viden, m.m.
  Først og fremmest læser jeg "Nyheds-overskrifter" fra diverse nyhedskilder. Det er mit første mål at finde de seneste, altså de nyeste nyheder, og blandt dem udvælge en af de mest centrale, der siger mest om situationen i Nepal og de politiske tendenser lige nu.

For at finde denne nyhed anvendte jeg nogle af søgemaskinernes muligheder for at søge efter nyheder.
Google news: "Nepal" (der gav mig 5300 resultater)
Yahoo news: "Nepal" (med 2815 resultater)
Microsoft MNS news: "Nepal" (med 1137 resultater)
alltheweb news: "Nepal" (med 1363 resultater)

Hvis I klikker på disse links vil I få adgang til de nyeste og mest aktuelle nyheder. Da det er computer-genererede nyheder er det ganske naturligt, at der er en vis forskel i de nyheder der bliver vist på de enkelte søgemaskiner, og også i rækkefølgen. Selvom Google har næsten lige så mange nyheder som de tre øvrige nyhedssøgemaskiner har tilsammen, så kan man på hver af de andre finde nyheder, som ikke umiddelbart ses på Google.

Jeg skulle vælge en nyhed at starte mit oplæg med, og jeg valgte en få timer gammel nyhed om en ganske alvorlig trussel om lukning af Nepals populæreste nyhedsradio "Kantipur FM", som er Kathmandu-regionens P3!
  Denne nyhed valgte jeg blandt de mange andre muligheder, som jeg også kunne have valgt, men det var denne nyhed som jeg mente bedst kunne illustrere de tendenser, som jeg føler jeg kan trække ud af den aktuelle politiske udvikling.

Blandt de øvrige nyheder kan i flæng nævnes:
  Omkring 400 turister fanget i forskellige bjergområder i specielt Vestnepal efter flere dage med voldsom nedbør (sne og regn), hvor snestorme har lukket stierne. Evakuering iværksat. Omfanget af lokale skader er ukendt, da det først og fremmest er hændelser, der involverer turister, der er interessante for nyhedsmedierne.
BBC: "Trapped Nepal tourists evacuated, Dozens of tourists have been evacuated from a remote northern district of Nepal after being trapped for three days by heavy snow".
  18 bjergbestigere (7 fra Frankrig og 11 fra Nepal) frygtes omkommet på Kang Guru i Vestnepal (6.981 m), efter at deres basislejr blev ramt af en laviner og jordskred (efter flere dages snestorm). Fire nepalesere er evakueret.
EverestNews.com: "Rescue Operation continues as 18 other climbers feared dead in Nepal avalanche"
  Et andet sted på samme bjerg er 44 deltagere i andre ekspeditioner strandet (6 tyskere, 8 englændere og 30 nepalesere) i landsbyen Nar, som er hårdt ramt af laviner og jordskred. Store mængder af afgrøder er ødelagt og 300 yak-kvæg frygtes omkommet.
webIndia123.com: "Climbers, 300 yaks perish as snow wreaks havoc in Nepal"


Aktivister arresteres under fredelig demokrati-demonstration i Kathmandu i sept.2005 - ©  IRIN
Disse nyheder er i sig selv alvorlige nok, men nu handlede mødet først og fremmest om den politiske udvikling, og her var der også masser af nyheder, deriblandt:
  USA lægger pres på Kong Gyanendra og den nepalesiske regering for at indgå forhandlinger med de politiske partier i lyset af de kommende valg til byråd (februar 2006) og til parlamentet (april 2007). USAs ambassadør i Nepal uddybede den amerikanske holdning under et møde i Butwal onsdag (26. oktober).
  Nepal udenrigsminister på besøg i Rusland, og Ruslands udenrigsminister udtrykker fuld støtte til kampen mod terror og ekstremisme i henhold til de nepalesiske nyhedsmedier, men jeg mener at have set andre vurderinger fra mere neutrale kilder.
NepalNews.com: "Russia expresses full support to Nepal’s effort for peace and stability", - (ja - der er efterhånden ikke så mange lande, som repræsentanter fra det "officielle Nepal" ledet af Kong Gyanendra, kan besøge og hvor de er velkommen, og nu er Rusland så kommet mere ind i varmen, enten som en del af Kong Gyanendras "taktiske manøvrer", eller som et mere reelt forsøg på at finde en ny alliancepartner!).
  Nepals repræsentant i FN, Madhu Raman Acharya, stod skoleret i en FN-kommission, hvor han forsøgte at redegøre for sin sag i forhold til FNs højkommision for menneskerettigheder (OHCHR, Office of the High Commissioner for Human Rights), som netop har udgivet en meget kritisk rapport om de nepalesiske sikkerhedsstyrkers måde at opretholde sikkerhed på.
  Acharya forsikrede at sikkerhedsstyrkerne var helt og aldeles indstillet på at beskytte menneskerettighederne, og enhver kritik heraf fra OHCHRs side simpelthen måtte være en overskridelse af OHCHRs mandat til at vurdere indre anliggender i Nepal.
  Rapporten indeholder opsummeringer af rigtig mange kritiske punkter, deriblandt ubegrundede arrestationer, tortur, journalister arresteres under udførelse af deres erhverv, mange mennesker "forsvinder", ubegrundede henrettelser og hårdhændet behandling af modstandere og evt. civile som anklages for at give husly til maoister, m.m.
  Diskussionen af rapporten "Report of the United Nations High Commissioner for Human Rights on the human rights situation and the activities of the Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, including technical cooperation in Nepal" (A/60/359) fortsætter i de kommende dage indtil den 2. november.
Tilak P. Pokharel i Kantipur-online: "Acharya accuses UN of 'deflecting security forces' image'".
  Nepals regering har haft repræsentanter på udenrigsrejse til endnu et af de lande, hvor de stadig er velkommen, nemlig til naboen mod nord, Kina. Herfra er de kommet tilbage med løfte om våbenbistand.
  Sidst Nepal fik våben fra Kina - eller et løfte om våben - var i 1987, hvor Indiens daværende regeringschef Rajiv Gandhi reagerede meget skarpt over for den daværende enevældige Kong Birendra og resultater blev en handels- og transitkonflikt, som reelt var den langsomme tændsats, der tændte op under Demokratibevægelsen i slutningen af 1990, som resulterede i at Kong Birendra efter blot 50 dages demonstrationer frasagde sig sin enevældige magtposition.
  Den indiske reaktion på de nye våbenleverancer fra Kina kan måske resultere i lignende eller mere hårdslående reaktioner fra storebror Indien, uanset at våbenleverancen blot er en relativ begrænset militær bistand på godt 7 millioner danske kr.
Sudeshna Sarkar i det indiske dagblad Deccan Herald fra Bangalore: "China pledges military aid to Nepal, - Chinese aid revives memories of the 80s when Rajiv Gandhi imposed a blockade on Nepal angered over the supply of anti-aircraft guns from China".

Men det var opmærksomheden og reaktionerne på en flere dage gamle nyhed om at en stor politistyrke i ly af mørket havde fjernet en del udstyr fra den private nyhedsradio "Kantipur FM", der først og fremmest signalerede den nye og skrappere kurs fra Kong Gyanendra og hans regering. Der blev fjernet udstyr til at transmittere udsendelserne fra Kathmandu til senderen i Bhedetar, hvorfra udsendelserne blev transmitteret til det østlige Nepal.
  Der er tydeligvis tale om, at kongen ikke tåler offentlig kritik, og der signalerer en sårbarhed, som ikke nødvendigvis er en svaghed. I en sådan situation har Kong Gyanendra haft for vane at svare igen med hårde midler, og i denne situation valgte han altså at blokere transmissionen af "Kantipur FM" til Øst-Nepal.
  Se billederne og beretningen fra Ujjwal Acharya fra "United We Blog" i artiklen "Black Ordinance in Action" fra den 21. oktober, hvor Ujjwal Acharya overværede hele optrinnet uden for bygningen, og sammen med sin fotograf rapporterede om optrinnet.
  Hændelsen forekom mindre end to uger efter at Kong Gyanendra havde gennemført en stramning af ydringsfriheden ved at udstede en yderst kontroversiel presse- og kommunikations-forordning, hvorefter det simpelthen blev forbudt at transmittere og rapportere om en lang række nyhedsmæssige emner.
  De tidligere bødestraffe fra lovningen i februar blev hævet meget kraftigt og som gennemsnit blev bøderne 10-doblet og i et enkelt tilfælde endog 100-doblet!
  Både forordningen og den konkrete hændelse med Kantipur FM er blevet skarpt kritiseret både nationalt samt af alle tilstedeværende internationale medie-iagttagere, og Nepals Højesteret er i færd med at vurdere lovligheden af forordningen, men det afholder ikke kongen og hans regering i at eliminere uønskede nyheder med politiets hjælp.
  Nepals Højesteret har i flere andre tilfælde bedømt kongelige forordninger, og erklæret dem i modstrid med forfatningen. Denne - tidligere helt usete - kritik af Nepals traditionelt "guddommelige" kongemagt har været med til at mindske Kong Gyanendras i forvejen ikke særlig udbredte folkelige appeal, som nu gradvis er ved at ændre sig til en stadig mere udbredt folkelig modvilje, ikke blot mod kongens regering, men mod selve kongemagten og Kong Gyanendra som person.


Den ene af grundlæggerne af United We Blog, Dinesh Wagle under en tidligere presse-demonstration - ©  United We Blog
Mens disse tanker udfolder sig i mit hoved opdager jeg at der netop er indløbet et indlæg på "United We Blog". Regeringen har få timer tidligere (onsdag eftermiddag, 26.okt) sendt et brev til "Kantipur FM", hvori de truer med fuldstændig at lukke radiostationen, såfremt den ikke standser sine nyhedsudsendelser.
  I henhold til skrivelsen får "Kantipur FM" 24 timer til at komme med en god forklaring på, hvorfor radioen ikke skal lukkes af myndighederne (!)
  Se Dinesh Wagles report i United We Blog: "Kantipur FM Faces Possible Closure"

Derefter reagerer alle repræsentater for ytringsfriheden og for en fri og uafhængig presse med at vise deres solidaritet med radiostationen. Hændelsen er indklaget for Nepals Højesteret (der i sådanne sager reelt fungerer som landets suveræne forfatningsdomstol), og selveste formanden for Nepals Højesteret Dilip Kumar Poudel udtaler, at han selv vil fungere som chef-dommer i sagen, som vil blive indledt meget hurtigt. Han har allerede bedt regeringen om ikke at foretage yderligere skridt, før de forfatningsretslige regler og vurderinger er endeligt klarlagt.   Læs Dinesh Wagles fortsatte report (fra i dag, 27. oktober) i United We Blog: "We Are With You, Kantipur"

Den lovmæssige uklarhed hænger sammen med en lang række forfatningsmæssigt uafklarede spørgsmål i forbindelse med den undtagelsestilstand, som Kong Gyanendra erklærede den 1. februar, da han afsatte premierminister Deupas og hans regering samt efterfølgende ikke tilbagedrog magten til de folkevalgte organer, som har burde ifølge forfatningen og demokratiets ånd.
  I tilknytning hertil indførte han en stramning af ytringsfriheden og presselovgivningen. En lang række nyhedsmedier blev lukket i kortere eller længere tid, mange journalister blev fængslet og negative rapporter (i forhold til kongen) ville ikke blive tolereret forlød det i den nye presseforordning.
  Læs evt. Mark Glasers gode artikel fra USC Annenberg Online Journalism Review om tilstanden i denne medieløse periode, hvor det lykkedes for uafhængige webloggere at bryde kongens medie-censur "Nepalese bloggers, journalists defy media clampdown by king: After the Royal Takeover in Nepal, King Gyandendra censored the media, arrested journalists and cut communications. But tech-savvy journalists are using their blogs to get news out to the rest of the world".

Det forekommer, som om det er denne forordning, kongen nu atter forsøger at indføre og yderligere stramme op på, men da der ikke er undtagelsestilstand, har han ingen bemyndigelse til at foretage sådanne former for indskrænkning af ytringsfriheden, og det samme gælder for hans regering. Dette spørgsmål beskæftiger bl.a. Journalister uden Grænser sig med, men jeg faldt over en artikel fra Asia Media Institut fra Californiens Universitet (fra 19. okt. 2005), der definerer spørgsmålet som "NEPAL: Court issues show cause notice to govt. regarding media ordinance, - Nepal's Supreme Court issues show cause notices to government regarding the ordinance after preliminary hearings of writ petition: Reports are unclear as to whether the lifting of the state of emergency on April 30 allows for press freedom, and thus Nepalnews may still be operating under the directives of King Gyanendra".
  Det er altså vurderingen fra Asia Media Institute, at det måske stadig, i regeringens selvforståelse, er Kong Gyanendras direktiver fra undtagelsestilstanden fra 1. februar, der fortsat er gældende - og det betyder at ytringsfriheden - ifølge regeringen - simpelthen er underlagt kongen og ikke forfatningen. Og det er et umiddelvbart klart forfatningsbrud, hvilket Nepals Højesteret formentlig også kan konkludere i løbet af ganske kort tid.

Så nåede jeg da så langt i min gennemgang, men nu manglede jeg lige det store overblik, og en hurtig gennemgang af hændelser og lignende, som jeg måtte have overset under hurtiglæsningen af den mere aktuelle udvikling.
  Derfor gav jeg mig til at gennemlæse nyhedsoverskrifterne baglæns gennem en periode. Det gør jeg ud fra den ganske enkle erfaring, at en nyhedsartikel som regel er baseret på en enkelt - ofte ganske simpel - nyhed, og denne nyhed er som regel beskrevet i overskriften. Specielt når der er tale om store mængder af overskrifter er denne metode meget anvendelig.

Du kan eventuelt selv afprøve metoden på disse to websites med rigtig mange overskrifter:
NewsLook.com med en kronologisk registrering af overskrifter fra fortrinsvis internationale artikler, og den helt store oversigt på:
NepalResearch.org, hvor Karl Hainz Krämer endog har sat små kommentarer ved nogle af artiklerne.

Herefter var tiden gået, jeg kunne pakke de sider sammen jeg havde skrevt ud og pakke dem ned i min rygsæk og skynde mig ud af døren og hen til stationen, hvor toget - der kom fra Jylland - selvfølgelig var forsinket (hvad jeg burde have vidst).

Endelig kom det, og jeg havde nu lidt tid til at kigge på mine udskrifter, som jeg stort set ikke behøvede længere for at kunne samle trådene. Jeg skrev et par sætninger ned (det er altid rart at have nogle enkelte gode præcise sætninger skrevet ned, som er centrale for det, jeg skal holde oplæg om).

Hele oplægget blev fyret af i lynende fart, og jeg håber da at det lykkedes for mine ærede tilhørere at forstå de ganske komplicerede sammenhænge, jeg søgte at gøre rede for.

Efter sådan et koncentreret arbejde, kunne det måske være en god ide at samle trådene og skrive en sammenhængende artikel om indholdet af det jeg fortalte (det her er jo blot lidt om hvordan jeg gjorde, men det tog nu godt nok betydeligt længere tid at skrive ned, hvordan jeg gjorde, end de 1½-2 timer jeg anvendte på min research).

Så det bliver nok ikke før i morgen jeg får taget mig sammen til at gøre det!




 





 
 

Creative Commons Attribution 2.5 License - Åbner i nyt vindue!
Except where otherwise noted, this site is licensed under a Creative Commons Attrib. 2.5 License
© Mogens Engelund, 1999-2005

...tryk på teksten herunder for at sende e-mail til mig!
Hvis du vil sende mig en e-mail, så tryk her!

Opdateret d. 23.12.2005